Zoek!

'Opbeurende' kritieken

"Nathalie Huigsloot kan beter haar geld op haar rug verdienen!"
27 Mei '05 - 513 W - + 26 - 25

MET BRAD PITT ONDER DE CAMPINGDOUCHE

Een goede nachtrust zorgt voor energie, een opperbeste stemming, een scherp geheugen, creativiteit, een snel reactievermogen, een blakende gezondheid én een goed werkend immuunsysteem. Dat beweren alle slaapprofessoren.
'Ik vind het vaak zo moeilijk om in slaap te komen', klaag ik tegen de slaapprofessor van de Amsterdamse universiteit, prof. dr. Kerkhof.
'Je moet ook eerst je hoofd leegmaken', adviseert hij, 'anders lukt het inderdaad niet.'
Ik zeg dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Mijn hoofd houdt niet zomaar d'r kop. Hoe hard ik haar ook toespreek. Ze luistert gewoon niet.
Volgens de slaapprof is dat ook niet echt de manier. Als je zo druk bezig bent met in slaap vallen, val je er niet in. Als je na een kwartier nog ligt te woelen, moet je eruit. Als je niet vrijt of slaapt, hoor je in de slaapkamer niet thuis en moet je in een andere kamer een boekje gaan lezen. Ik zeg dat ik daar dan veel te moe voor ben...

'Tja', antwoordt de wetenschapper.
Ik moet je beseffen dat piekeren 's nachts geen zin heeft. In de kleine nachtelijke uurtjes functioneren mensen op hun slechts. Het is geen toeval dat de kernreactor van Tsjernobyl om drie uur 's nachts ontplofte. En dat ook die olietanker in Alaska rondom die tijd op de klippen liep. De gevarenzone geldt trouwens voor overdag tussen twee en vier. De kans op een auto-ongeluk is dan drie keer zo groot. Daarom zou een verplichte power nap beter zijn.
Ik vertel dat ik niet alleen lig te piekeren, maar dat ik het zo leuk vind om in bed nog even een potje te fantaseren. Over hoe mijn leven eruit zou zien als minister-president. Of als sensuele tangodanseres. Alleen duurt dat 'even' vaak zo lang. Tot de vogels fluiten.
De slaapexpert knikt begrijpend. Dat komt doordat je net voordat je in slaap valt een beetje gaat hallucineren, zegt hij. Je brein gaat met je aan de haal. Alles wordt grootser. Ook als je piekert. Daarom maken mensen 's nachts van muggen olifanten.
'Zal ik anders stevig aan de slaapmutsen gaan?', opper ik. 'Nee, juist niet. Alcohol verkort de slaap.' 
'Of leuke dromen maken? Ik heb wel eens gelezen dat dat kan. Dat je ze bewust kunt sturen. Vliegen, vreemde plaatsen bezoeken, seks met weet ik-wat-Brad Pitt.
Volgens Kerkhof is dat pure onzin. 'Als je per se met Brad naar bed wilt, moet je dat tien keer per dag denken. En dan komt het, als het goed is, in je droom voorbij.'
Ik bel mijn lover om te vragen of hij het gek vindt als ik vannacht met Brad Pitt naar bed probeer te gaan. Hij vindt het wel een beetje gek, ja. Of het niet met Willem-Alexander kan.
Ik besluit er een nachtje over te slapen. Toch komt-ie voorbij. Brad Pitt staat onder de campingdouche. 'Hé Nat!', hoor ik hem roepen. 'Mijn water houdt op. Gooi er effe een nieuw muntje in.'
'Hallo! Ik sta net zelf!', is mijn weinig erotische antwoord. 't Is niet de natte droom waarop ik hoopte.