Zoek!

'Opbeurende' kritieken

"Nathalie Huigsloot kan beter haar geld op haar rug verdienen!"
02 Jun '05 - 477 W - + 32 - 18

LEREN ME BEWUST TE WORDEN VAN LICHAAMSTAAL

Een flirtcursus is de sleutel tot geluk. Want als je iedereen om je vinger kunt winden, boek je - zowel zakelijk als privé - enorme successen. Aldus flirtcoach Mirjam.
'Begin gewoon met een simpele glimlach', oppert ze.
Volgens Mirjam zijn mensen allang blij dat je de moeite neemt. Om een lach te faken. En anders is er wel een hulpmiddel. Het 'Jipmoment'. Je moet teruggaan naar een glorieus moment in je leven en dan komt die glimlach vanzelf.
'Iedereen heeft zo'n moment', zegt de expert stellig. 'Je moet gewoon wat positiever kijken'. Ik zeg dat ik al wat weet. En fake er één.
Volgens mijn coach zijn we nu al een heel eind. Nou moet ik me bewust worden van lichaamstaal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij een eerste ontmoeting slechts zeven procent van de communicatie via woorden gaat...

Volgens Mirjam doet iedereen aan lichaamstaal. Bewust of onbewust. Zo showen vrouwen hun gezicht expres vanuit diverse perspectieven zodat de man kan kijken of je de moeder van z'n kinderen bent. Andere strategieën: Jezelf aaien over je sleutelbeen, je hart en je voeten naar je gesprekspartner toedraaien.
Mirjam zegt dat we het wel 'even' in de praktijk gaan brengen. Ik moet iemand aanspreken op het station en een zo lang mogelijk praatje houden.
Hulpbehoevend kijk ik om me heen. Op zoek naar vreemden die verlegen zitten om een praatje. Nobody there. Na uitvoerig gedrentel klamp ik in de Free Record Shop iemand aan.
'Hai, kom je hier vaker?'
De jongen kijkt verbaasd op.
'Eh.. Ik dacht... misschien weet jij een goeie cd. Ik zoek namelijk een cadeautje, rond de 40 euro, voor een vriend'.
'Is het voor je vriend of een vriend?', vraagt de jongen geïnteresseerd.
'Het is voor een vage kennis die ik eigenlijk nauwelijks ken.'
'Wel een hoog budget voor iemand die je nauwelijks kent', merkt de jongen op.
Tien minuten later hebben we het cadeau van 40 euro voor mijn niet-bestaande kennis te pakken. En wend ik me trots tot mijn coach die me als een CIA-agente heeft achtervolgd.
'En wat vertelde zijn body language je?", vraagt ze, weinig onder de indruk van mijn langdurige praatje.
'Ook niet gemerkt dat hij zich zowat vastklampte aan de cd's toen je hem aansprak?'
De conclusie van mijn flirtcoach: Ik moet me meer bewust worden van andersmans lichaamstaal. Als ik die taal leer verstaan, merk ik het tenminste als iemand wat van me wil. Draait die persoon zijn hart naar je toe? Doe hetzelfde. Zit je aan tafel en leunt hij 'in', doe hetzelfde.
Ik raak zowaar op dreef. Tijdens de treinreis naar huis let ik erop. Iemand kijkt me aan en glimlacht. Degene draait het hart naar me toe en leunt 'in'. Een enorme shag-walm daalt op me neer. Als ik mijn coach mag geloven, is mijn medepassagier, een kloon van Ma Tokkie, verliefd op mij.