Zoek!

'Opbeurende' kritieken

"Nathalie Huigsloot kan beter haar geld op haar rug verdienen!"
26 Jul '05 - 759 W, 9 I - + 49 - 26 'DANCE AROUND THE WORLD' IN DE PERS

'Dance' in Japan en Dubai

 

In Cuba, Dubai en Singapore werden ze gedwarsboomd door de geheime dienst, in Manilla logen ze zich bij een enge sekte naar binnen en in de sloppenwijken van Rio raakten ze verzeild in een bendeoorlog. Nathalie Huigsloot en Lisette Erdtsieck hebben voor hun programma 'Dance around the World' de hele wereld afgereisd. Dinsdag zendt Yorin de hoogtepunten uit.

Tekst: Paul van Riessen

Doel van de reis, die de ploeg in drie maanden tijd naar elf landen voerde, was om meer te weten te komen over de culturele verschillen in liefde en seksualiteit. Om echt met de mensen in contact te komen, beperkten de verslaggeefsters zich niet tot het stellen van vragen, maar gaven ze als showgirls ook zichzelf bloot.
"Rio was misschien wel het engst", zegt Huigsloot. "We zouden daar optreden op een feest in de favella, de sloppenwijk. We hadden daar toestemming voor gekregen van de belangrijkste drugsbaron maar toen we aankwamen, bleek een rivaliserende, met mitrailleurs getooide gang ook in de buurt te zijn. De sfeer was zo bedreigend en agressief dat we alleen stiekem wat snelle opnames kondenqnaken."
Het was niet voor het eerst dat er in het geniep gefilmd moest worden. "Sinds de val van het communisme hebben vrouwen in Rusland bijna geen andere keus dan zich te prostitueren. Omdat we die schrijnende situatie graag wilden laten zien, en de pooiers natuurlijk niet op een televisieploeg staan te wachten, deed ik me voor als hoerenloper", vertelt cameraman Jeroen Janssen. "Ik belandde in een auto met twee kerels die alleen Russisch spraken. Ik had geen flauw idee waar ze me naartoe brachten. M'n camera lag half verborgen onder mijn jas op de hoedenplank. Uiteindelijk belandden we ergens in een verlaten bos. Pas toen een van de mannen 'vijftig dollar' schreeuwde, bleek er achter elke boom een hoer te staan. Voor ik het wist stonden er honderdvijftig vrouwen in het licht van de koplanden in een rij."
Door het strakke schema had de ploeg onderweg geen dag vrij. Griepjes werden met grote hoeveelheden aspirines onderdrukt en wallen werden met steeds meer make-up gecamoufleerd. Eigenlijk hadden de makers alleen in het vliegtuig tijd om eventjes bij te komen. "Ik heb alleen een enorme vliegangst", bekent Huigsloot. "En al die vliegtuigen die de laatste tijd uit de lucht blijven vallen, maakt die angst niet bepaald minder. Ik zag in iedere mede-passagier een Al Qaida-strijder die ik maar beter nauwlettend in de gaten kon houden."
Niet alleen fysiek was het zwaar, ook liep de ploeg veelvuldig tegen productionele problemen aan. Omdat de machthebbers op plekken als Singapore, Dubai en Cuba kritiek niet bepaald op prijs stellen, durven veel mensen niet voor hun mening uit te komen. Een celstraf is immers zo verdiend. "In Dubai nam ik uiteindelijk maar m'n toevlucht tot een journalist van de BBC. Maar zelfs die durfde niets te zeggen", vertelt Judith Hulsenbeck, een van de twee producers van het programma. "Ook in Cuba weigerden veel mensen een interview omdat ze dachten dat onze tolk van de geheime dienst was. Daarom brachten we af en toe noodgedwongen mensen onherkenbaar in beeld, of verborgen we onze eigenlijke intenties."
Lisette Erdtsieck haakt in met het verhaal over de Moonies die zich onder het mom van religie in de Filippijnen op grote schaal schuldig maakt aan vrouwehandel. Father Moon, de leider van de sekte ziet zichzelf als de re´ncarnatie van God. Hij meeent de gave te hebben in ÚÚn oogopslag te kunnen bepalen welke vrouw voor welke man is voorbestemd. De man blijkt altijd een betalende klant. Vervolgens worden de vrouwen jarenlang gebrainwasht, zodat ze haar man als een koning zal behandelen. Zo leren ze bijvoorbeeld dat niet zij maar hun echtgenoten eigenaren zijn van hun geslachtsorganen. "We hadden gezegd dat we een positief beeld van de beweging wilden maken, anders kom je er gewoon nniet bij."
Ze hebben zeventigduizend kilometer gevlogen, opgetreden tussen she-males, paaldanseressen, hoeren, strippers en sm-meesteressen, maar pas in Nederland beseffen de makers maandenlang in een roes te hebben geleefd. Pim Castelijn, producer: "Door de hysterie van het project realiseer ik me nu eigenlijk pas echt wat voor bijzondere dingen we allemaal hebben meegemaakt."

De producenten Pieter Storms en Gijs van de Westelaken in Cuba