Zoek!

'Opbeurende' kritieken

"Nathalie Huigsloot kan beter haar geld op haar rug verdienen!"








16 Sep '09 - 1683 W, 1 I - + 39 - 27 Reportage voor zakenblad Excellent Business

OP PAD MET DION BARTELS

Zijn volledige naam luidt Dénis André Napoleon Bartels. Napoleon is ook het grote voorbeeld van de advocaat Dion Bartels, die zich opwerpt als beschermer van beleggers die gedupeerd zijn door malafide beleggingsfondsen zoals Palm Invest, Easy Life en nu DSB. Maar door menigeen wordt hij gewoon een ordinaire oplichter genoemd. Een dag op pad met de omstreden advocaat.

Bartels is een brandweerman die zijn eigen fikkies stookt. Een oplichter. Een schande voor het vak. Het is een kleine greep uit de weinig complimenteuze typeringen die over de 50-jarige advocaat rondgaan. Zelf ziet hij zich liever als een eigentijdse Robin Hood die geen middel schuwt om zijn doel te bereiken. Maar als mensen hem anders zien, vindt de van oorsprong Brabantse advocaat, die kantoor houdt in een gehuurd pand in Zeist het ook prima. "Ik ben niet op de wereld gezet om een allemansvriend te worden. Je gaat als voetballer toch ook niet tegen de verdediger zeggen: "Vind jij het heel erg dat ik jou nu met de bal passeer?" Als jij hen er niet uittrapt, trappen ze jou eruit. Zo is het bij mij ook. Het is één groot, keihard spel."

Lekker stangen
Dat spel begon drie jaar geleden, toen hij Bartels Advocaten begon. Na ruim een jaar afwezigheid door een burn-out en overspannenheid zat hij thuis in zijn werkkamer en dacht: wat zal ik nu eens gaan doen? Zijn oog viel op de wand vol ordners van alle maatschappen en obligatiefondsen, een stuk of zestig, waarin hij privé belegde. Dát ga ik doen, dacht hij. Er zijn zeventigduizend particuliere beleggers in fondsen voor een totaal bedrag van ongeveer vijf miljard euro, laat ik me daar op richten. Follow the money!
De kleine zakenman bedacht een lucratieve constructie. Klanten die zich hadden laten verleiden door malafide beleggingsfondsen konden zich voor een bedrag tussen de 250 en tweeduizend euro bij hem inschrijven. Bij elke extra klant rinkelt Bartels' kassa zonder dat hij er extra werk voor hoeft te verzetten. Met twaalf advocaten kan hij makkelijk de tweeduizend klanten aan die zich inmiddels bij hem gemeld hebben. Bartels: "Het maakt geen bal uit of je nou procedeert voor 396 of 398 mensen, de productiekosten zijn hetzelfde. En of je nou een dagvaarding maakt voor tien, honderd of een miljoen of tien miljoen euro, maakt ook niet uit. Dat is een nulletje. Copy-paste."
De manier waarop Bartels zijn klanten binnenhaalt is niet onomstreden. Door in de media hard te roepen dat bepaalde fondsen niet deugen of door op zijn site zwarte lijsten te publiceren, zou hij self fulfilling prophecy creëren; als je maar lang en hard genoeg schreeuwt dat een fonds stinkt, begint het vanzelf wel te ruiken. Bartels haalt zijn schouders erbij op. "Ik wil gewoon graag de boel in beweging brengen, ik hou van stangen. `dat heb ik altijd al gehad."

Balletje slaan
Hoogste tijd om even een balletje te slaan op golfbaan De Lage Vuursche. Bartels - die een handicap heeft van 17,5 - speelt er graag, ook vanwege de zaken. "Alle belangrijke mannen in onroerend goed golfen. Na een potje golf, wat eten, drinken en samen douchen heb je een vertrouwensrelatie opgebouwd waardoor je diegene altijd weer kan bellen. Ik werk volgens het Romeinse principe 'do ut des', oftewel: Ik geef met de bedoeling dat jij geeft", vertelt de druktemaker terwijl hij zijn eerste bal loodrecht 220 meter verder slaat. "Onder druk, als het meteen moet, gaat het altijd goed bij Dion', zegt zijn leraar.
Dat sportieve heeft Bartels overgehouden aan zijn korte tijd op de Koninklijke Militaire Academie. "Op sportief gebied was ik één van de beste, op studiegebied was ik één van de beste en op het gebied van discussieren was ik één van de beste. Alleen die laatste eigenschap vonden ze wat minder", lacht Bartels. "Ze vonden het beter als er geen discussie werd gevoerd en dat iedereen gewoon deed wat bevolen werd. Tja, ik ben nu eenmaal van het kaliber dat als er gevaar uit een bepaalde hoek komt, ik zelf in m'n vliegtuig stap om de boel daar te bombarderen voordat ze bij mij beginnen. Bomb them before they bomb you. Hij die vrede wil, bereidt zich voor op de oorlog." Bartels besluit rechten te gaan studeren.

Beschermengel
Na een broodje ("ben je klaar?") duikt Bartels snel de auto weer in op weg naar zijn Volvo dealer. Er is een nieuwe auto uitgekomen, de Volvo XE60. "Daar heb ik wel interesse in", zegt de man die graag met wapenfeiten strooit als 'op mijn 23ste was ik jongste advocaat en jongste gemeenteraadslid van Nederland', ,'ik ben de eerste advocaat in Nederland die Member of the Royal Institution of Chartered Surveyors werd', en 'mijn site is de best bezochte advocatensite van Nederland'.
Volvo-dealer Jan Verkerk toont trots zijn laatste aanwinst aan deze vaste klant die vooral geïnteresseerd is in veiligheid. "Rij nooit harder dan je beschermengel kan vliegen", is zijn devies. Een goede vriend van hem reed eens veel te hard en bloedde vervolgens dood bij een ernstig auto-ongeluk, Bartels moet er niet aan denken.
De Volvo-dealer heeft naast veiligheid nog een andere verkoopargument om Bartels over te halen 60.000 neer te tellen voor de XE60. "Het is de auto waarin het vaakst achterin de liefde wordt bedreven." Bartels lijkt er niet echt van onder de indruk. En nee, dat heeft er niks mee te maken dat zijn vrouw na vier kinderen ("een semimilitaire operatie, nr. 1 op haar 34ste, nr. 2 met 36 jaar, nr. 3 met 38, en nr. 4 met 40; jongen, meisje, jongen, meisje), zei: "laat er nou maar een knoop in leggen." Want daar merkt hij niks van. Hij hoeft niet, zoals zijn grote voorbeeld Napoleon, iets te compenseren. "Ik zou alleen wat minder buik wel op prijs stellen."

Mediageilheid

Die zeven kilo's extra zijn wel de reden dat Bartels al een tijd geen nieuw maatpak meer heeft aangeschaft. Maar nu vindt hij het tijd worden om dat overwicht te accepteren en weer eens een bezoekje te brengen aan zijn favoriete kledingwinkel. Op de vraag hoe ijdel vaste klant Bartels is op een schaal van één tot tien, antwoordt kleermaker Cees Janssens vol overtuiging: "een 12!" "De eerste keer dat Dion hier kwam was hij helemaal gepikeerd dat we hem niet herkenden. Hij is toen meteen een blad om de hoek gaan kopen waar hij in stond." Bartels ontkent ovrigens dat hij lijdt aan mediageilheid. "Ik zoek de publiciteit at any cost, maar alleen als het inhoudelijk om de zaak gaat. Ik vind het wel hartstikke leuk dat het heel veel deuren opent. Je hoeft niet meer uit te leggen wie je bent en wat je doet." Mediageil vindt hij advocaten als Bram Moszkowicz. "Dat is meer een showmaster. Hij zal ook vast een goede strafrechtadvocaat zijn, maar wel een enorm opportunistische. Hij vangt aan de ene kant zwart geld van boeven en criminelen en ondertussen zit hij ook in het circuit van RTL Boulevard. Ook op het gebied van seks en persoonlijke relaties is hij opportunistisch. Dat soort dingen weet ik. Zoals ik ook weet dat hij afgelopen jaar in retraite is geweest omdat hij overspannen was." Dat de deken van advocaten Bartels onlangs op zijn vingers tikte vanwege zijn te veelvuldige optredens in de media en zijn te directe uitspraken, weerhoudt de beruchte advocaat er blijkbaar niet van om gepeperde uitspraken te doen.
Ook de 25.000 euro die hij aan schadevergoeding moest betalen omdat hij zich te uitsproken over Patrust had uitgelaten maakt weinig indruk. "Robin Hood kreeg ook wel eens een pijl in zijn schouder?"

Hoerenserie
Gelukkig heeft Bartels voldoende geld over om naar hartenlust geld te besteden aan kunst, want daar is hij gek op. Bij Galerie Besselaar bespreekt hij of ze kunnen uitkijken naar een klant die interesse heeft voor zijn vier schilderijen uit de vijfdelige 'hoerenserie'. Het vijfde schilderij kocht hij niet omdat er een klein jongetje op geportretteerd stond met iets wittigs op zijn lip. Net sperma, vond Bartels. Het blijkt lijm te zijn waarmee het jochie heeft zitten spelen, maar Dion bleef het toch iets te pervers overkomen voor bij hem aan de muur. Met een ander schilderij uit de serie, een dikke neger en een hoer, had hij geen problemen. Maar zijn vrouw wel. "No way", riep zij, toen haar man het schilderij boven het echtelijk bed wilde hangen. Nu staat de serie bij hem in de kelder.

Antikanker groente
Na een gehaast diner bij het Utrechtse restaurant Wilhelminapark, is het tijd om naar een wedstrijd van FC Utrecht te gaan. Bartels komt er al meer dan tien jaar. Na de spannende wedstrijd tikt de onuitputtelijke Bartels een paar wijn achterover, terwijl hij van de leeggegeten vieze borden die overal staan de achtergebleven peterselieplukjes graait. "Dat is antikanker groente", verklaart hij. Goede vriend makelaar Henk van Dijck kijkt hoofdschuddend toe. "Dion is als een vulkaan, als het eenmaal begint te borrelen is het niet meer te stoppen", verzucht hij. "Het is een aangeboren afwijking, eh.... ik bedoel kwaliteit. Nou ja, het is dubbel. Zijn kracht is tegelijkertijd zijn zwakte. Hij is heel goed in public relations, maar hij slaat soms door. Zijn sociale intelligentie is gewoon niet zo sterk. Als Dion heeft gewonnen, dan moet hij er altijd nog een keer als een veldheertje overheen."
Dat die eigenschap nogal eens kwaad bloed zet kan Bartels niet deren. Ook beschuldigingen van bijvoorbeeld Harry Mens, die Bartels steevast een oplichter noemt die zichzelf verrijkt over de ruggen van gedupeerde beleggers, doen hem geen enkele pijn. Sterker nog, hij gooit er graag nog een schepje bovenop. "Een tijdje terug ben ik twee uur samen met Harry Mens dronken geweest. Daarna zei hij: 'we zijn vrienden, maar in de media maken we ruzie. Dat is beter voor de publiciteit."